Vraag en antwoord over jouw vastgoeddossier

door Claudia Profeta

Wanneer het gaat over vastgoed dan komen er veel termen naar boven waar vaak ook heel wat regels bij komen kijken. Om jou zo goed mogelijk opweg te helpen en te informeren probeer ik jullie via mijn website up-to date te houden in de regelgeving rond vastgoed.

Vind je hier niet meteen terug wat je zoekt, neem dan gerust even contact met mij op.

 

Energieprestatiecertificaat (EPC) 


Potentiële kopers weten uiteraard graag hoe energiezuinig hun toekomstige woning is.

Gelet op de sterk stijgende energieprijzen, wordt deze vraag des te belangrijker.

Het energieprestatiecertificaat is een handig hulpmiddel om hier meteen een antwoord op te krijgen.

Een EPC wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige en bevat informatie over het geschatte energieverbruik én over hoe de woning (nog) energiezuiniger kan worden gemaakt. Dat is handig voor kopers met renovatieplannen.


Het EPC is al sinds 2008 verplicht bij de verkoop van een woning en werd in 2019 grondig vernieuwd. Sindsdien krijgen woningen een energielabel van A+ tot F. Het EPC mag bij de verkoop niet ouder zijn dan 10 jaar, en vanaf 1 januari 2022 worden er zelfs enkel nog EPC’s aanvaard die zijn opgemaakt na 2019.


Ben je van plan om je woning te verkopen of wil je graag een EPC attest laten opstellen. Neem dan gerust contact met mij op en ik doe het nodige.


Asbestattest


Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001. Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar van een woning of een gebouw gebouwd voor 2001 over een asbestattest beschikken. 

Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders.  Dit asbestattest kadert in het Vlaamse asbestafbouwbeleid. De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001 in kaart brengen.

Door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen wil ze Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestveilig maken. In gebouwen van na 2000 is het gebruik van asbesthoudende materialen
verboden. Heeft u toch nog twijfels over bepaalde materialen, dan vindt u in het postinterventiedossier alle informatie over de materialen die in het gebouw aanwezig zijn. Voor gebouwen gebouwd of verbouwd vanaf 1 mei 2001 is een postinterventiedossier verplicht.  Ook hier kan Claudia Profeta Vastgoed zorgen voor de juiste ondersteuning.


Wat is het asbestattest?


Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Op basis van deze inventarisatie levert OVAM voor elk gebouw een uniek asbestattest af. Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is.

Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en geeft advies over hoe het veilig
kan beheerd of verwijderd worden. 

Dankzij het asbestattest kom je dus te weten welke materialen asbest bevatten en hoe u als eigenaar het gebouw asbestveilig kan maken. 

De inventarisatie voor een asbestattest is niet-destructief. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw.  Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest
op te sporen. Bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel. Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monstername moet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden.